

Staphorst – Afgelopen donderdag is er in de bibliotheek van Staphorst in het kader van de actie “Nederland Leest” een drukbezochte avond georganiseerd over Kamp Conrad. Van 1954 tot 1966 diende dit kamp als woonoord voor Ambonezen.
Na een inleiding door de heer H. Meesters, oud-inwoner van Staphorst, over opvang en verblijf van Ambonezen in de gemeente Staphorst vertelden de heren Manuputty en Souhoka aan de hand van foto’s over hun ervaringen als bewoners van het kamp.
Mooie herinneringen maar ook verdrietige werden opgehaald: over de omgang met de plaatselijke middenstanders, over kerstvieringen in het kamp, het onderwijs, het dodelijke ongeluk dat één van de jonge kampbewoners overkwam.
In 1956 kregen de bewoners de beschikking over een eigen keuken, daarvoor werd centraal gekookt. Voor de vrouwen betekende dit een vooruitgang, voor de mannen werd duidelijk dat een “tijdelijk verblijf” in Nederland wellicht zou uitdraaien op een permanent verblijf.
Voor zowel ex-bewoners van het kamp als voor inwoners van Rouveen staat Kamp Conrad in het geheugen gegrift, zoveel werd wel duidelijk op deze avond.



1 opmerking:
Geachte redactie,
Graag wil ik reageren op de geschiedenis van Kamp Conrad. Vermeld wordt in de geschiedenisboeken dat Kamp Conrad van 1954 tot 1966 een opvangkamp was voor de Amboneze bevolking. Mag ik u erop wijzen dat ik in 1950 in Kamp Conrad ben geboren en ook naar dit kamp ben vernoemd? Mijn ouders kwamen als indische repatrianten in 1950 uit Indonesie naar Nederland. Mijn vader was KNIL militair. Vele indische repatrianten werden daar opvangen.
Jammer dat dit historische feit niet vermeld staat in de
Geschiedenis van het Kamp. Heeft denk ik te maken met het feit dat de Indische Nederlanders te bescheiden zijn.
Ik hoop oprecht dat dit feit ook vermeld zal worden.
Met vriendelijke groeten,
Blanche Conrada de la Rambelje.
Een reactie posten